Το Κύπελλο Πάσχα με «κιτρινόμαυρο» χρώμα - Πόσες κατακτήσεις έχει η ΑΕΚ, γιατί διακόπηκε!


Μία παλιά ξεχασμένη διοργάνωση, το Κύπελλο Πάσχα, όπου λάμβανε μέρος και η ΑΕΚ

Πριν πολλά-πολλά χρόνια, οι ελληνικές ομάδες αγωνιζόντουσαν σε μια ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Κύπελλο Πάσχα, με την ΑΕΚ να έχει σημαντικό ρόλο και εκεί.

Όλα ξεκίνησαν όταν η ΕΠΟ, πριν την έναρξη του πρώτου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (1927-28), τιμώρησε τον Ολυμπιακό εξαιτίας της διαχείρισης των εισιτηρίων, διατάζοντας τις υπόλοιπες ομάδες να μην αγωνίζονται μαζί του, ούτε σε φιλικά παιχνίδια. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν υπάκουσαν στις εντολές και προσχώρησαν σε φιλικούς αγώνες μαζί του. Ως αποτέλεσμα, και οι τρεις ομάδες να διαγραφτούν από την ΕΠΟ.

Ωστόσο, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δεν έμειναν άπραγοι. Το φθινόπωρο του 1927 οι τρεις ομάδες δημιούργησαν διάφορα τουρνουά. Μέχρι τότε, οι τρεις ομάδες διοργάνωσαν 23 Κύπελλα Πάσχα, και άλλα τουρνουά, όπως το Κύπελλο Χριστουγέννων και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου.

Το Κύπελλο Πάσχα διεξάχθηκε από το 1928 έως το 1959. Στο τουρνουά αυτό οι ελληνικές ομάδες προσκαλούσαν και ξένους συλλόγους, κυρίως από την Ουγγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Τσεχοσλοβακία και την Ρουμανία. Το Κύπελλο Πάσχα διεξαγόταν στον γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ξεκινούσε είτε από την Μεγάλη Τρίτη, είτε από την Μεγάλη Τετάρτη και κρατούσε μέχρι το Πάσχα. Πριν την έναρξη του αγώνα, στην σέντρα του γηπέδου οι αρχηγοί των δύο ομάδων, τσούγγριζαν αυγά και ο νικητής ήταν αυτός που θα επέλεγε την εστία της ομάδας του.

Η πρώτη διεξαγωγή αυτής της πασχαλινής διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε το 1928, με την ΑΕΚ να παίρνει την δεύτερη θέση, καθώς ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο.

Η ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά τέσσερις τίτλους Κυπέλλου Πάσχα και η πρώτη της κατάκτηση ήρθε την χρονιά του 1938. Μια χαρακτηριστική χρονιά της «Ένωσης» στην διοργάνωση αυτή, ήταν το 1944. Υπό την γερμανική κατοχή και ενώ είχαν επιστρέψει οι ποδοσφαιριστές  των ομάδων από το αλβανικό μέτωπο στο οποίο πολεμούσαν, συνέχισαν να αγωνίζονται στο Κύπελλο Πάσχα, προκειμένου να βρουν τρόπο να έρθει η επάνοδος της αθλητικής ζωής. Η ΑΕΚ έχοντας την δεκαετία του 40’ μια πολύ δυνατή νεανική ομάδα, αναμετρήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πάσχα το 1944 με τον Ολυμπιακό. Η «Ένωση» επικράτησε με 4-2, με τον «ξανθό αετό» Κλεάνθη Μαρόπουλο να πετυχαίνει για την ομάδα του τα πρώτα 2 γκολ του αγώνα. Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με τους ποδοσφαιριστές, Βάζο και Αναμετερό.

Η ΑΕΚ τελικά πήρε την νίκη με τον Νικολόη και Βασιλείου να σημειώνουν τα άλλα δύο γκολ και να διαμορφώνουν το τελικό 4-2, που τους χάρισε την κατάκτηση του τίτλου. Η νίκη αυτή έδωσε την χαρά που χρειαζόταν στους παίκτες του «Δικεφάλου», καθώς ο συμπαίκτης τους Σπύρος Κοντούλης, ο οποίος ήταν κρατούμενος των Γερμανών και η τύχη του αγνοούταν. Έναν μήνα αργότερα, έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τους δεσμώτες του, στην περιοχή του Μετς. Ανήκε στους μελλοθάνατους που μεταφέρονταν με στρατιωτικά καμιόνια από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου προς το σκοπευτήριο της Καισαριανής για εκτέλεση. Στην προσπάθειά του να δραπετεύσει, πήδηξε από το όχημα και προσπάθησε να τρέξει, αλλά μια ριπή από πολυβόλο τον σκότωσε επιτόπου. Αυτή η τραγική απώλεια ήταν η μεγαλύτερη και πιο επώδυνη για την ΑΕΚ κατά τα χρόνια της κατοχής. Την Κυριακή του Πάσχα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, οι συμπαίκτες και οι φίλοι του αγωνίζονταν, παίζοντας και γι’ αυτόν.

Το 1964 έγινε προσπάθεια να επανέλθει το Κύπελλο Πάσχα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά διακόπηκε οριστικά και άδικα σε έναν αγώνα της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό. Την Τρίτη του Πάσχα, στις 5 Μαΐου του 1964, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στην αρχή του παιχνιδιού με 2-0. Η «Ένωση» ισοφάρισε σε 2-2 και στην συνέχεια πέτυχε και τρίτο τέρμα το οποίο για άγνωστο λόγο ακυρώθηκε. Μετά την απόφαση αυτή δημιουργήθηκαν έντονα επεισόδια, με τον διαιτητή της αναμέτρησης να διακόπτει τον αγώνα. Αυτή ήταν η αιτία που το Κύπελλο Πάσχα δεν επέστρεψε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τότε για την ΑΕΚ αγωνιζόντουσαν οι: Σεραφείδης, Πετράκης, Αναστασιάδης, Ιορδάνου, Σοφιανίδης, Σκευοφύλακας, Τασσίνος, Παπαποστόλου, Σταματιάδης, Παπαγερωγίου, Νεστορίδης, Παπαϊωάννου και Πετρίδης.

















ΠΗΓΗ: enwsi.gr

0/ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙΟ/ΣΧΟΛΙΑ